Plugga smart till teoriprovet - My Driving Academy

Plugga smart till teoriprovet

Börjar det dra ihop sig för uppkörning? Glöm inte bort att plugga till kunskapsprovet. Att klara körkortsproven kräver inte bara många timmar bakom ratten, det kräver också många timmar med teorin.

Kunskapsprovet på Trafikverket

Både förarprov och kunskapsprov behöver vara godkända för att du ska få ditt körkort. Proven kan bokas samtidigt men även var för sig. Kunskapsprovet görs alltid först och du måste vara godkänd för att få genomföra ditt körprov. Klarar du kunskapsprovet så har du fyra månader på dig att klara körprovet. Blir du inte godkänd inom fyra månader måste du göra om båda proven. Trafikverket erbjuder dig två omprov inom samma fyra månaders-period.

Kunskapsprovet görs hos Trafikverket och kostar 325 kronor. Hela provet består av 70 frågor, varav 5 är testfrågor som inte räknas in i slutresultatet. För att bli godkänd krävs det att du svarar rätt på 52 av 65 frågor. Du har 50 minuter på dig att göra ditt teoriprov. Läs mer om körkortsproven hos Trafikverket.

Så här gör du för att plugga effektivt:

 

Börja i god tid.

Det tar tid för hjärnan att lära sig mycket fakta, så det bästa rådet är att sätta igång att plugga teorin tidigt, gärna direkt när du börjar övningsköra. Det är hemskt att sitta och försöka trycka in information de sista dagarna (eller natten ?) innan provet. Det är mycket bättre att satsa på att lära sig körkortsteori i god tid och i stället sova ordentligt natten före ditt teoriprov.

 

Plugga lite varje dag.

Tycker du det är tråkigt att läsa teori? Känner du hur ögonen faller igen så fort du öppnar boken? Använd vår App ’Mitt Körkort’ istället. Där får du både filmer och quiz och fulla tester för att skapa variation. Avsätt lite tid varje dag, förslagsvis en timme, för teorin. Plugga fokuserat och välj en plats så du inte blir störd. Sätt eventuellt en timer, så vet du när du har gjort ditt för dagen.

 

Skriv egna anteckningar.

Många lär sig bäst genom att själv formulera fakta med sina egna ord. Skriv anteckningar över den viktigaste teorin i datorn, mobilen eller för hand ? vilket du föredrar ? så lär du dig fakta samtidigt som du får en bra sammanfattning av teorin att repetera när det börjar närma sig.

 

Sätt upp lappar hemma.

Ett tips är att göra små lappar med sådant du måste lära dig och hänga upp där hemma. Det kan till exempel vara bilder på vägmärken med förklaringar eller information som du har svårt att komma ihåg. Sätt upp korten där du ser dem, till exempel i köket, vid tv:n och i badrummet (man lär sig förvånansvärt mycket genom att studera lappar på badrumsdörren när man sitter på toa, prova själv!).

 

Koppla ihop teorin med övningskörningen.

Tänk inte på körningen och teorin som två olika saker. Det handlar ju egentligen om en och samma sak: Att lära sig köra bil och följa trafikreglerna. När du är ute och övningskör, observera vägmärken och försök praktisera det du har lärt dig från teoriboken. Då kommer det att kännas som att de båda momenten hänger ihop, vilket bidrar till en mer effektiv djupinlärning.

 

Elev på MDA? Chatta med oss.

Om du är elev hos oss kan du chatta med oss om du har frågor om teorin. Ibland kan det vara skönt att han någon att fråga direkt när man undrar något, i stället för att gå och hålla på frågan tills nästa körlektion.

 

Prova vår app Mitt Körkort

All körkortsteori har skapats till roliga animationer, videos, interaktiva övningar, minitester och frågor på vår digitala plattform.

Jobba dig genom de olika delarna i din egna takt och avsluta din prenumeration när du klarat kunskapsprovet – så enkelt är det!

Gör som 250,000 andra körkortstagare och lär dig teorin på ett roligt och engagerande sätt -var du än befinner dig i Sverige!

Gå till Mitt Körkort

 

Ställ massa frågor.

Inga frågor är dumma! Fråga din handledare, din trafiklärare, släkt och vänner som har körkort om saker du funderar på. Är det något du inte riktigt förstår? Ibland kan det behövas att någon annan förklarar och visar, för att man verkligen ska lära sig.

 

Förklara för andra.

Vissa lär sig bättre genom att själva förklara och berätta. Be någon förhöra dig så får du formulera svaren med dina egna ord. Se bara till att din förhörare rättar dig om du har fel.

 

Öva hela tiden.

När du är ute och går på stan eller åker buss ? observera andra trafikanter, vägmärken, skyltar och så vidare, så övar du hela tiden.

 

Har du frågor om teorin eller om våra körkortsutbildningar? Hör av dig till oss på hej@mydrivingacademy.se!