Rädd för att köra bil – vad gör man då? | My Driving Academy
13200
post-template-default,single,single-post,postid-13200,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Rädd för att köra bil – vad gör man då?

Många tycker det är superkul att köra bil, även om det är lite läskigt innan man har lärt sig. Men det är också vanligt att vara rädd. Tycker du det känns obehagligt att köra gör vi allt vi kan för att du ska känna dig bekväm och trygg.

Hur vanligt är det med rädsla?

De flesta som ska börja köra är lite rädda, eller i alla fall nervösa. Inför den första lektionen är många lite spända, mycket på grund av att man inte riktigt vet vad som väntar. Att träffa en ny person och sitta i en främmande bil gör många lite nervösa, och många tror att de förväntas att prestera med toppresultat. När det kommer till själva övningskörningen så är det vanligt att vara rädd för att vara i vägen för andra eller att köra på någonting. Många tycker också det känns läskigt att rulla bakåt i backar.

Vissa är rädda för att göra fel och har svårt att acceptera att de är nya på det här med bilkörning. Att göra nya saker kan vara ovant och läskigt, och när det inte går bra så kan det vara tufft för självkänslan. Ofta så tror de som övningskör att de är så mycket sämre än genomsnittet. Så är oftast inte fallet!

”Jag brukar säga att i vanliga fall är det fantastiskt att vara unik, men när det gäller övningskörning är det superskönt att få reda på att man är precis likadan som alla andra som haft sina första stunder bakom ratten. Vi kanske fastnar på lite olika saker och lite olika länge, men alla som lär sig köra går igenom exakt samma problematik. Även vi trafiklärare har upplevt exakt samma saker som kunden upplever under sin utbildning”, säger Jessica Mazuran, trafikskolechef.

My Driving Academy hjälper dig hantera rädslan

Vi försöker på alla sätt hjälpa till så att våra elever ska känna sig bekväma, och vi stöttar och guidar dig utifrån din kunskapsnivå. Våra trafiklärare försöker vara så tydliga som möjligt så att du vet vad som förväntas. Svårighetsgraden ökas stegvis för att inte vara överväldigande eller avskräckande. Vi försätter aldrig våra kunder i situationer som inte är hanterbara.

Som en extra försäkring har vi dubbelkommando på våra körskolebilar, alltså en extra uppsättning pedaler som trafiklärarna har vid sina fötter. Det är inte så ofta de behöver användas, men det kan vara en trygghet för kunden att veta att läraren kan rycka in om det skulle behövas. Vissa kan behöva hjälp med teoriundervisningen för att klara sin körning bättre. Det är svårt att köra på ett visst sätt om man inte har förstått reglerna. Här kan läraren berätta, rita eller demonstrera för att hjälpa till att lära ut körteorin.

Vad gör dig bekväm?

Vår filosofi är att en stor del av grundtryggheten sitter i bekvämligheten. Är man bekväm så är det lättare att slappna av och kunna släppa sin rädsla. På My Driving Academy arbetar vi mycket med att få våra kunder att känna sig bekväma. Till exempel kommer vi nu under sommaren ha tillgång till kallt vatten i bilarna. Behöver kunden ta en paus i körningen så kan vi åka och stanna på en bensinmack för att sträcka på benen, besöka wc eller bjuda på en fika.

Jag är rädd och är nybörjare!

Emmie i vår support försöker besvara alla frågor som du har inför din första bokning. Emmie finns där för alla våra kunder för att svara på frågor och i vissa fall bara vara ett öra för någon som behöver lätta sitt hjärta. Det är ofta hon får frågor om man förväntas köra direkt från Karlavägen, vilket man absolut inte behöver göra om man inte är redo för det.

När du kommer till din första körlektion möter din trafiklärare dig med ett leende och ett samtal kring dina kunskaper och hur du skulle vilja starta. Vissa vill köra direkt och andra vill att vi kör dem till lugnare områden. Det viktiga för oss är att du är bekväm och känner dig trygg.

Jag är rädd och har redan körkort!

Har du redan körkort så kommer Emmie i supporten att prata med dig om vad du behöver öva upp igen. Det kan vara utvalda delar i körkortsutbildningen som till exempel fickparkering, körning i cirkulationer eller citytrafik. Behöver du finslipa på särskilda delar så räcker det oftast med en eller två lektioner.

Det kan också handla om en lite mer rotad rädsla om du inte har kört på många år, eller varit med om någon händelse som har gjort dig rädd. Då måste man jobba med grundtryggheten för att du ska återfå känslan av kontroll över situationen. En relation som byggs på tillit mellan kund och lärare måste formas och läraren måste ha ett stort gehör för hur kunden upplever olika trafiksituationer. Allt kommer ske på dina villkor.

Oavsett vad du behöver så bygger vi upp en individuell plan för vad vi kan hjälpa dig med utifrån den information du har gett oss.

Våra bästa råd till dig som är rädd

Välj en trafiklärare som du känner att du klickar med. Det kan vara värt några extra kronor för att prova lite olika lärare så du hittar rätt. Du måste känna att personen lyssnar på dig men även får dig att utmana dig själv. Vi erbjuder testlektioner på 40 minuter som är billigare än de på 80 min. Du kan till exempel köpa två lektioner på 40 minuter för att prova dig fram.

När du väl har bestämt dig så måste nästa stora beslut tas, troligen det allra största beslutet. Belöningen! Detta är nog ett av de viktigaste momenten i en körkortsutbildning för dig som tycker det är obehagligt att köra bil. Oavsett hur du tycker din körlektion har gått, så har du i alla fall gått dit! Det kräver en belöning. Det behöver inte vara något stort eller dyrt men det ska vara något som du uppskattar.

”Jag personligen har en lite lyxigare kaffe som belöning när jag genomfört något jag tycker är svårt eller jobbigt i min vardag”, berättar Jessica.

No Comments

Post A Comment