Stockholmssvängen - inte så lokal trots allt
13512
post-template-default,single,single-post,postid-13512,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Stockholmssvängen – inte så lokal trots allt

Du har förmodligen hört talas om Stockholmssvängen. Detta mystiska fenomen som sägs förekomma mer i vår kära stad än någon annanstans. Men vad innebär den egentligen och hur unik är den för oss stockholmare? Här är allt du behöver veta!

Hur en vänstersväng ska gå till (egentligen)

I Sverige har vi högertrafik. Det är en sådan självklar sak att vi knappt tänker på det, men denna regel innebär att vi som förare alltid ska hålla oss på vägens högra sida och alltid ha mötande trafik till vänster. Låter vettigt, eller hur?

Låt oss nu säga att du ska svänga vänster i en fyrvägskorsning. Det kommer en mötande bil som också blinkar åt (sitt) vänster. Enligt högertrafikens regler ska ni egentligen fortsätta köra rakt fram tills ni passerat varandra, för att sedan svänga. Det är det korrekta sättet att göra en vänstersväng, eftersom ni då håller er till höger och har den andre till vänster. Men eftersom det är ganska opraktiskt gör vi undantag.

Den stockholmska versionen

Stockholmssvängen är just ett sådant undantag från högertrafiken. Istället för att hålla till höger och ha den mötande bilen på din vänstra sida gör du tvärtom: du svänger av innan du passerat den mötande bilen och håller på så vis till vänster. Den mötande bilen passerar då på din högra sida och det blir en smidig “kortsväng”, istället för att ni båda ska köra runt varandra.

Kort och gott innebär alltså Stockholmssvängen att mötande bilar som ska svänga vänster i en korsning inte passerar varandra i korsningen innan de svänger vänster. Anledningen till detta är att trafiken flyter på smidigare och olika “fastlåsningar” undviks.

Den tysta överenskommelsen

Att genomföra en Stockholmssväng är ingen självklarhet – det är som sagt ett undantag från en regel. Men det är ett undantag som nästa alla bilförare gör, även utanför Stockholm:

Jag kör Europa runt, men har bara stött på den “riktiga” vänstersvängen tre gånger. Och alla gångerna har varit på söder i Stockholm. Det är nästan komiskt. 

– Jessica

Att Stockholmssvängen skulle förekomma mer i just Stockholm verkar alltså inte stämma. Tvärtom så är det Stockholmssvängen som är normen, nästan oavsett var du är. Det finns dock de som följer reglerna till punkt och pricka (bevisligen även i Stockholm), så det gäller att känna av varje enskild situation!

Bilden är hämtad från STR och redigerad i utbildningssyfte.
No Comments

Post A Comment