Sätt bälte på din älskling - om att köra med husdjur i bilen
13541
post-template-default,single,single-post,postid-13541,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Sätt bälte på din älskling – om att köra med husdjur i bilen

Har du en hund eller katt hemma? Då kör du förmodligen med din älskling i bilen någon gång ibland. Och även om det bara är “korta sträckor” så finns det en hel del att tänka på. Vi listar fyra viktiga frågor för när våra fyrbenta vänner ska åka bil i vardagen!

1. Ser du ditt husdjur?

Som husdjursägare ska du alltid ha god uppsikt över din hund eller katt under bilfärden. Med andra ord är det inte okej att sätta ditt husdjur i bagageutrymmet utan att du kan se vad som händer där.

2. Åker ditt husdjur säkert?

Att ha ditt husdjur löst i bilen är inte bara olagligt, utan också livsfarligt. Även en katt eller chihuahua får en enorm kraft vid en olycka och kastas framåt om de inte är fastspända. Vanligtvis räknar man med att saker blir 50 gånger tyngre vid en krock, vilket innebär att ett per kilogram hos ett litet djur blir till 100 kg om olyckan skulle vara framme.

Både hundar och katter måste därför vara säkrade vid inbromsning. För katter innebär det transportbur, men till hunden kan du välja mellan bur och ett särskilt säkerhetsbälte.

3. Är transportburen tillräckligt stor?

Om du väljer att köra med ditt husdjur i en bur är det först och främst viktigt att det är en transportbur som är krocktestad och inte vilken bur som helst. För det andra finns det vissa minimått.

Hundar ska ha en bur som är 1,10 gånger så lång som dess längd, från nosspets till sittbensknöl när den står i normalt läge. Bredden ska vara 2,5 gånger så stor som hundens bröstbredd och buren måste vara tillräckligt hög för att hunden ska kunna stå upp om vanligt.

För katter gäller minimåtten 0,5 m i längd, 0,3 m i bredd och 0,35 m i höjd. Golvytan på buren måste vara 0,15 kvadratmeter. Observera att detta är minimum: om du har en stor katt behövs en större bur, eftersom den ska vara anpassad till kattens storlek.

4. Har ditt husdjur det behagligt?

Sista saken som är viktig att tänka på när du kör med husdjur i bilen är placeringen av buren. Oavsett om du har hund eller katt ska buren stå så att djuret får skugga och god ventilation. Du får heller aldrig lämna ditt husdjur i bilen om temperaturen kan gå över +25°C eller under -5°C.

Åka långt? Då finns det fler saker att tänka på

Utöver reglerna ovan finns det till exempel bestämmelser för hur ofta ditt husdjur ska rastas under längre resor. Kolla därför in Jordbruksverkets hemsida om du ska köra längre sträckor. Där hittar du också mer detaljerad information om hur du transporterar hundar och katter.

No Comments

Post A Comment