Klarar du dig på landet? Ödsliga vägmärken du måste kunna!
13595
post-template-default,single,single-post,postid-13595,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Klarar du dig på landet? Ödsliga vägmärken du måste kunna!

Snart är det höstlov och kanske är det dags att lämna Stockholm några dagar? Då kommer du som bilist troligen möta några skyltar du är ovan vid. Här är några av de vägmärken du måste kunna för att klara dig på landet:

 

Varning för djur

varningfordjur

När du lämnar storstaden kommer du så småningom se varningsmärken för olika djur. Beroende på vart du beger dig i landet kan det dyka upp allt ifrån hästar, nötkreatur och får till hjortdjur, renar, vildsvin och älgar. Oavsett djur är det viktigt att sänka farten och öka uppmärksamheten åt vägkanterna. Särskilt vid gryning och skymning, då djuren är som mest aktiva.

 

Avsmalnande vägar

avsmalnandevagar

Ju längre ut på landsbygden du kommer, desto smalare blir vägarna. Glöm flerfiliga rondeller och vägar med breda vägrenar. Varningen för avsmalnande väg finns i tre olika versioner: vänster, höger och båda sidor. På smala vägar bör du planera för möte och avsluta omkörning i god tid.

 

70 km/h på grus är standard

hastighet-70

Utanför tättbebyggt område är det 70 km/h som är bashastighet och denna gräns gäller till exempel på små grusvägar ute i skogen. Det är däremot få bilister som faktiskt kör så snabbt, eftersom snäva svängar och dålig sikt kräver en långsammare hastighet.

 

Enskild väg – på egen risk!

enskildvag-trafikverket

Sveriges vägnät är totalt 56 950 mil långt. Cirka 43 000 mil av nätet är enskilda vägar, vilket innebär att det är markägare och organisationer som ansvarar för dem istället för staten eller kommunerna. Dessa småvägar kan ha dåligt underlag och ibland saknar de vägmärken. Om du följer en gul vägvisare måste du alltså vara förberedd på att det till exempel kan komma järnvägsövergångar utan förvarning.

 

Mötesplats

mo%cc%88tesplats

Ute på de smala, grusiga, enskilda vägarna kommer du – tro det eller ej – förmodligen möta någon annan bilist. Då det kan vara svårt att få plats två bilar i bredd finns det särskilda mötesplatser där ni kan komma förbi varandra. När du kör på småvägar är det därför viktigt att försöka komma ihåg hur långt det är till den senaste mötesplatsen du passerade, eftersom du kanske behöver backa tillbaka till den. Observera också att det inte är tillåtet att parkera på en mötesplats!

 

Varning för traktor

varning-fo%cc%88r-la%cc%8angsamtga%cc%8aende-fordon

Om du är ute på mindre landsvägar lär du så småningom hamna bakom ett långsamtgående fordon. Till långsamtgående fordon räknas traktorer, motorredskap klass II, tre- och fyrhjuliga mopeder klass I och släpvagnar som dras av dessa fordon. Deras maxhastighet är 30, 40 eller 45 km/h och deras fartskillnad till den övriga trafiken medför vissa risker. Därför behöver du som “vanlig” bilförare samspela med LGF-fordonen och ta dig förbi på ett smidigt sätt genom att vara extra uppmärksam på trafiken runtomkring.

Samtliga bilder är hämtade ifrån Transportstyrelsen och Trafikverket.
No Comments

Post A Comment