Bakom kulisserna: Sofie och jobbet som kundkoordinator
17166
post-template-default,single,single-post,postid-17166,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Bakom kulisserna: Sofie och jobbet som kundkoordinator

Hon är spindeln i nätet som får My Driving Academys dagliga verksamhet att rulla på som den ska – och är på samma gång ett oumbärligt stöd för körskolans elever. Lär känna kundkoordinator Sofie Holm!

Från elev till anställd

Efter många år av arbete inom förskolan var det dags för Sofie att sadla om i yrkeslivet. Valet föll på ekonomiassistent, och efter tips om att My Driving Academy sökte en kundkoordinator med ekonomikompetens av körskolans trafikskolechef Jessica – som tidigare dessutom varit Sofies egen trafiklärare – skickade hon in en ansökan och fick komma på intervju. Resten är historia, som man brukar säga. Idag stormtrivs Sofie i sin yrkesroll och har svårt att tänka sig en bättre arbetsplats.

”My Driving Academy är en oerhört givande arbetsplats och jag älskar att jobba här! Vi är en rad olika personer i företaget och alla är fantastiska på sina sätt med stora kunskaper och erfarenheter i bagaget. Alla kollegor kompletterar varandra på ett bra sätt och det är verkligen spännande och lärorikt att få vara en del av ett så pass snabbväxande företag som My Driving Academy är.”

”Stor glädje att se drömmar gå i uppfyllelse”

Vad Sofie gör i jobbet som kundkoordinator skiljer sig från dag till dag, men i huvudsak går hennes roll ut på att vara spindeln i nätet som löser diverse problem och skapar god service till körskolans elever. Datorn och telefonen går varma när hon svarar på frågor om körkortsutbildning, hjälper elever med bokning av uppkörning eller hanterar företagets fakturor. Enligt Sofie är just kundmötena jobbets bästa del.

”Jobbet blir extra roligt eftersom det oftast är mig eleverna har sin första kontakt med på körskolan och även fortsättningsvis genom hela deras körkortsresa. Det ger mig så mycket glädje att få följa deras utveckling och se när deras drömmar om körkort gå i uppfyllelse!”

Som vi alla vet har även solen sina fläckar. Koordinatorrollen är inget undantag, och när Sofie känner att det är många bollar i luften samtidigt tycker hon att det är skönt att luta sig tillbaka mot ett av sina största intressen – inredning. Det som dock prioriteras mest är umgänge med familj och vänner.

”Jag har man och två barn, så på fritiden umgås jag med dem och kommer ofta på mig själv med att hamna i diverse gymnastikhallar eftersom sonen spelar innebandy. Jag vet inte hur många helger jag spenderat sittandes på alla dessa läktare!”, säger hon och skrattar.

Driv och laganda nyckeln till framgång

Slutligen frågar jag om Sofie har något minne från sin tid hittills på My Driving Academy som ligger henne extra varmt om hjärtat. Svaret dröjer inte länge.

”När jag fick min anställning jobbade trafikskolechef Jessica samt två trafiklärare på företaget. Nu är vi elva kollegor som arbetar här dagligen. Det är så oerhört roligt att tänka tillbaka och minnas hur litet företaget var från början och jämföra med hur det ser ut idag. Det om något visar att driv och laganda verkligen ger resultat!”

 

Stort tack, Sofie!

Har du frågor om hur det är att jobba som kundkoordinator? Eller kanske om hur du gör för att börja din körkortsresa på My Driving Academy? Då är du välkommen att mejla Sofie på hej@mydrivingacademy.com!

No Comments

Post A Comment