Tips och råd - så kör du säkert i mörker | My Driving Academy
18479
post-template-default,single,single-post,postid-18479,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Tips och råd – så kör du säkert i mörker

Att köra i mörker kan kännas både läskigt och riskfyllt – speciellt om du är nybliven körkortsinnehavare eller övningskör. Men med rätt kunskap kan du känna dig mer säker bakom ratten och se till att minska olycksrisken. Här ger vi tips och råd på hur du kör säkert när det är mörkt.

I vårt nordiska klimat dominerar mörkret en stor del av året. Som förare gäller det då att vara uppmärksam och medveten om vad som egentligen gäller för att på ett säkert sätt framföra sitt fordon.

Låt ögonen anpassa sig till ljus och skuggor

När du kör på natten måste ögonen anpassa sig till ljus och skuggor. Det innebär att ljus på vägen kan påverka din syn. Om du som förare blir direkt bländad kan detta innebära att din siktsträcka blir nära noll meter. Efter bländning tar det också tid innan ditt mörkerseende återställs. Försök därför att undvika direkt ljus från mötande trafik.

Anpassa hastigheten

Sikten försämras avsevärt på natten. Därför är det viktigt att du anpassar din hastighet för att i god tid upptäcka eventuella risker och faror. Tänk också på vilket underlag eller vilken omgivning som råder. Ett halt underlag kombinerat med mörkerkörning gör att du måste köra ännu mer riskmedvetet. Detsamma gäller om det är mörkt i kombination med regn vilket kan göra att reflektioner i vägbanan kan ske och ställa till problem. Att se vad som händer bredvid vägbanan kan vara svårt. I tabellen ser du exempel på vilket avstånd du upptäcker gående:

Med halvljus
Mörkklädd: 20 – 30 meter
Ljusa kläder: 60 meter
Med reflex: 125 meter

Med helljus
Mörkklädd: 150 meter
Ljusa kläder: 300 meter
Med reflex: 450 meter

Helljus – vad gäller?

För att köra så säkert som möjligt och se så bra som möjligt när det är mörkt ska du använda helljuset så ofta som möjligt. Dock finns det bestämmelser för när det inte är tillåtet att använda helljus, nämligen om det finns tillfredställande belysning eller om du riskerar att blända en annan förare.

Kurvor, krön och möten i mörker

När du närmar dig en kurva i mörker bör du slå om till halvljus för ett kort ögonblick eftersom du då upptäcker mötande fordon tidigare. Får du möte i en vänsterkurva innebär detta att du kan behålla helljuset längre. Eftersom helljusen lyser rakt fram, vid sidan av vägen, når inte ljuset mötande fordon lika tidigt. Om du närmar dig ett backkrön ska du växla om till halvljus under ett kort ögonblick för att se om det kommer mötande fordon. Möter du en lastbil ser du lastbilens positionsljus tidigare och bländar av ditt helljus.

Att köra om i mörker

Vid omkörning i mörker är det viktigt att väga in flera faktorer. Dels är det svårare att bedöma avstånd till mötande fordon i mörker och dels är det svårare att se vad som händer vid sidan av vägen. Var därför extra försiktig så att du kan genomföra omkörningen utan risk.

  1. Använd halvljus när du ligger bakom ett fordon och planerar omkörningen – detta för att inte blända framförvarande fordon genom backspegeln.
  2. När du påbörjar omkörningen och ljuset lyser vid sidan om framförvarande fordon kan du slå om till helljus igen.
  3. Så länge du inte bländar mötande fordon ska helljuset vara på under omkörning.

 

Är du intresserad av att veta mer om My Driving Academy? Kontakta oss redan idag för att se hur vi kan hjälpa just dig ta ditt efterlängtade körkort!

No Comments

Post A Comment