Det ska du tänka på när det är vinter och kallt – 6 tips och råd för dig som kör bil | My Driving Academy
18643
post-template-default,single,single-post,postid-18643,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Det ska du tänka på när det är vinter och kallt – 6 tips och råd för dig som kör bil

Snön ligger just nu som ett täcke över stora delar av landet. Även om vi går mot ljusare och varmare tider dröjer det fortfarande ett tag innan våren är här. På vintern gäller det att planera sin körning, visa respekt och ta det försiktigt – här tipsar vi om 6 saker att tänka på för dig som kör bil på vintern!

 

Lämna inte hunden i bilen

För dig som äger en hund gäller det, precis som på sommaren, att vara medveten om klimatet som omger oss. Om din bil står ute i kylan en längre stund blir bilen snabbt kall. Om du av någon anledning måste lämna din hund ute i bilen en stund på vintern finns det en del saker att tänka på. Enligt Jordbruksverket får du till exempel inte lämna hunden i bilen om det är möjligt att temperaturen går under -5°C. Beroende på hundens päls, längd och ålder klarar olika hundar av olika kyla. Som förare måste du tänka på att en hund snabbt kan bli nedkyld om du väljer att lämna den i bilen medan du ska uträtta ärenden. Om du av ändå måste lämna hunden i bilen, tänk på:

 • Lämna bilen ordentligt varm.
 • Ge hunden något varmt att ligga på, allra helst en värmereflekterande pläd.
 • Uträtta ditt ärende snabbt och visa respekt för hunden.
 • Låt inte heller hunden sitta bunden utanför affären eller vara ute i trädgården ensam för länge. Att sitta i kyla kan ge urinvägsproblem och frostskador.

 

 Använd halvljus även dagtid

Med dåligt väder på många håll i landet är det ofta svåra förutsättningar i trafiken. Se därför till att tända ditt halvljus även dagtid när det är dåligt väder, och inte köra med släckta bakljus. Vi på My Driving Academy brukar säga att om du inte kan se trafiken bakom dig i backspegeln på grund av vädret så kan inte de se dig. Syns du inte finns du inte!

Samsas på vägarna

Är du på väg till eller från något populärt besöksmål, kanske fjällen för att åka skidor? Tänk på att populära ställen innebär ökad trafik och att det är många som ska samsas om vägutrymmet. Se därför till att:

 • Köra i god tid
 • Välja en säker väg
 • Vara utvilad och ta regelbundna raster
 • Håll hastigheten
 • Håll avstånd

 

Vinterutrusta bilen

Att utrusta bilen med rätt saker är viktigt – särskilt under vintern. Går bilen sönder eller en olycka inträffar är det bra om du har följande saker i bilen:

 • Snöborste och isskrapa
 • Sköskyffel eller spade
 • Startkablar
 • Bogserlina
 • Reflexväst
 • Ficklampa
 • Varma kläder
 • Filt eller pläd
 • Laddad mobiltelefon
 • Värmeljus
 • Tändstickor
 • Snacks
 • Dricka

 

Visa respekt för plogbilar

Med mycket snö kommer också en långsam trafik. Försök att inte låta dig bli stressad av detta och göra onödiga och riskfyllda omkörningar. Plogbilar försöker hjälpa dig i trafiken och att köra om dessa innebär en stor fara. Värdera därför alla lägen och se till att du istället har god marginal och framförhållning när du ger dig ut i trafiken en snöig vinterdag!

 

Tina frusna låset på bara några sekunder

Det finns många sätt att tina billåset när det har frusit, det ena bättre än det andra. Några vanliga sätt är:

 • Värma låset med sin egen andedräkt
 • Värma nyckeln med en tändare
 • Med handsprit eller alkogel
 • Islösande låsspray

Men det bästa och snabbaste sättet är, enligt mestmotor.se, att fylla en plastpåse med varmt vatten och hålla påsen mot låset. Låset tinar då på några sekunder. Att däremot hälla varmt vatten direkt på låset är ingen bra idé – vattnet fryser så småningom och får låset att kärva ännu mer. Ett bonustips för att inte dörrarna ska frysa fast är att du smörjer gummilisterna med glycerin eller gummifett – då slipper du jobbiga fastfrusna dörrar kylslagna morgnar.

Är du intresserad av att veta mer om My Driving Academy? Kontakta oss redan idag för att se hur vi kan hjälpa just dig ta ditt efterlängtade körkort!

No Comments

Post A Comment