Vinterns regler - slipp böter och onödiga risker | My Driving Academy
18701
post-template-default,single,single-post,postid-18701,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vinterns regler – slipp böter och onödiga risker

Vintertid gäller andra lagar i trafiken – och det kan bli dyrt att inte följa regelverket. Här är 6 saker att tänka på för att undgå böter eller indraget körkort.

  1. Tomgångskörning. Normalt gäller maximalt en minut i större städer, men olika kommuner har olika regler. Kan vara bra att tänka på i vintertider när du skrapar rutor eller borstar bort snö från bilen.
  2. Bristfälligt skrapade rutor. Är såväl farligt som olagligt och kan i värsta fall rubriceras som vårdslöshet i trafik. Kan leda till dagsböter och indraget körkort.
  3. Vinterdäck och mönsterdjup. Något man får lära sig noggrant på trafikskolan och i körkortsteorin är mönsterdjup. Mellan 1 december och – 31 mars ska bilen ha vinterdäck vid vinterväglag. Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april. Dock innebär inte vinterdäck automatiskt att du kör trafiksäkert och lagligt. På vinterdäck ska mönsterdjupet vara minst tre millimeter!
  4. Igensnöade registreringsskyltar och billjus. Enligt trafikförordningen måste registreringsskyltar gå att avläsa. Särskilt under vintern blir skyltarna smutsiga och övertäckta med snö – slarva därför inte med att rengöra skyltarna. Skyltar som inte går att avläsa kan kosta dig 1500 kronor i böter. Även bilens fram- och bakljus ska hållas rena och fria från snö.
  5. Snö på tak .Tänk på att rensa tak och motorhuv från snö och is, som annars kan lossna och skapa farligheter i trafiken.
  6. Felparkering. På många platser gäller speciella parkeringsregler under vinterhalvåret – detta för att vägar ska kunna plogas. Missa inte vilka regler som gäller!

Har du frågor om teori eller vill du ha hjälp med att ta ditt körkort? Hör av dig till oss redan idag! 

No Comments

Post A Comment