Fixa körkortet med hjälp av facket – så går du tillväga! | My Driving Academy
24459
post-template-default,single,single-post,postid-24459,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Fixa körkortet med hjälp av facket – så går du tillväga!

Att ta körkort kräver inte bara mycket tid och energi utan också en del pengar. Det är många avgifter som ska betalas – allt från tillstånd och teorilektioner till halkbana och uppkörning. Men att ta körkort behöver inte ruinera dig. Visste du till exempel att du kan få bidrag för vissa av dina kostnader från facket? I veckans blogg berättar vi vad som krävs, hur mycket du kan få och hur du går tillväga för att ansöka.

Oavsett hur bra du planerar och förbereder dig så kommer körkortet kosta en del pengar. Med hjälp av bra trafiklärare och en bra trafikskola kommer du kunna spara in både mycket tid och pengar – men det finns trots allt en del kostnader du inte kan komma ifrån. Vi pratar givetvis om avgifter för exempelvis halkbana, handledarutbildning, uppkörning och kurslitteratur. Det många inte vet om är att man faktiskt kan få ett bidrag för detta från facket.

Facket hjälper dig att ta körkort

För att stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden kan fackförbundet Unionen ge stöd för kompetensutveckling – och du kan ansöka om så kallat ”studiestöd”. Då din anställningsbarhet med stor sannolikhet ökar om du har ett B-körkort så kan du helt enkelt få ersättning för exempelvis dina körlektioner och lärarledda teorikurser. För att kunna söka detta stöd behöver du ha ett giltigt medlemskap hos dem och ha varit medlem där eller hos ett annat fackförbund under minst 6 månader tidigare. Är du medlem i något annat fackförbund än Unionen? Tveka inte att kontakta ditt fackförbund och kolla upp dina förmåner. Det är möjligt att de har något motsvarande som du kan ta del av!

Det kan du söka ersättning för – och så mycket kan du få

Det du kan söka ersättning för är lärarledda lektioner (även online-/distanskurser) som ger dig utveckling i ditt yrkesliv och stärker din ställning på arbetsmarknaden, och deras tillhörande material. Att ta körkort är, precis som du misstänker, därför ypperligt att söka ersättning för då nästan alla körkortskostnader är den typen av undervisning. Totalt kan du få ett bidrag på upp till 3325 kronor per termin och totalt 13 300 kronor. Körlektioner, lärarledd teorikurs, Risk 1, Risk 2 och kurslitteratur – allt detta kan du alltså få hjälp med att betala!

Så gör du för att ansöka – vi hjälper dig

För att ansöka om Unionens studiestöd behöver du ha påbörjat kursen (körkortsutbildningen) och betalat de avgifter du vill söka bidrag för. Du behöver nämligen, förutom en ifylld ansökningsblankett, också skicka med originalkvitton/fakturor och betalningskvittenser. Dessutom måste du skicka med ett intyg från trafikskolan. Du behöver därför anstränga dig lite och uppfylla några krav – men med tusenlappar att spara kan detta vara värt att överväga. Det bästa av allt? Vi på My Driving Academy har full koll på läget och hjälper dig i varje steg!

Steg 1

Ladda ned, skriv ut och fyll i blanketten studiestödsansökan. Läs gärna igenom vanliga frågor nedan kring ansökningen av studiestödet innan du fyller i blanketten.

Steg 2

Skicka din ansökan tillsammans med:

  • faktura/följesedel med prisangivelse och betalningskvittens från din bank eller kopia på märkt kvitto. Märk ditt originalkvitto med ditt personnummer, ta en kopia på det märkta kvittot och skicka in till Unionen. De kommer inte kunna returnera originalkvitton.
  • kursintyg för aktuella kvitton,
  • litteraturlista/materialförteckning

Skicka ansökan till:

Unionens Studiestöd

FE 10110

838 78 Frösön

Du skickar in din ansökan till Unionen när du har betalat dina kurskostnader, påbörjat kursen och har alla underlag. Handläggningstiden är cirka tre veckor (räknat från ankomstvecka till utbetalningsvecka). Logga in och välj ”Mina uppgifter” och ”Mitt studiestöd” på hemsidan för att se aktuell status för din ansökan. Det rekommenderas att du tar egna kopior på dina underlag innan du skickar in dina ansökningshandlingar till Unionen. På grund av personuppgiftslagen så kommer din ansökan vid ett avslag raderas hos Unionen två veckor efter beslutsdatum.

No Comments

Post A Comment