5 tips – så förbereder du bilen inför hösten och vintern | My Driving Academy
24690
post-template-default,single,single-post,postid-24690,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

5 tips – så förbereder du bilen inför hösten och vintern

Efter en rekordvarm sommar är det bittra vädret nu på ingång på riktigt. Skönt tycker vissa, medan andra önskar att värmeböljan stannat kvar ett tag till. Den svenska hösten och vintern är både lång, kall, hal och mörk. Därför är det viktigt att du förbereder dig och din bil på bästa sätt. I veckans blogginlägg ger vi dig 5 tips på hur du gör din bil redo för hösten och vintern!

 1. Kolla dina lysen

Det kan bli både mörkt och dimmigt nu. Därför är det viktigt att du ser till att dina lysen på bilen fungerar, är rena och inte repiga. Med bra lysen på bilen ser du både det som händer på men också runt omkring vägarna. Det är inte alltid lätt att se personer som är ute och exempelvis promenerar. Utan reflex ser du inte personen förrän på 25 meters håll, medan en person med reflex kan ses redan på 125 meters håll.

2. Var ute i god tid med vinterdäcken

Vinterdäck gäller 1 december till 31 mars och dubbdäck är tillåtet 1 oktober till 15 april om det råder vinterväglag. Det svenska vädret kan ställa om snabbt – därför är det bra om du är ute i god tid med ditt däckbyte. Då jobbar du proaktivt och slipper stressa och när det hala väglaget väl börjar råda är du redan på den säkra sidan.

3. Kontrollera mönsterdjup

En mycket viktig sak att kontrollera året runt är bilens mönsterdjup. Eftersom det finns så många saker som kan ställa till med halka bör du regelbundet kolla upp dina däcks mönsterdjup för att vara på den säkra sidan. Under perioden 1 december-31 mars ska däcken hos lätta fordon och personbilar ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter.

4. Fungerar bilens värmesystem?

I ett kallare klimat är det viktigt att bilens värme fungerar på ett bra sätt. Dels för att det blir skönare för dig och dina passagerare att åka i bilen, dels för att det kan vara viktigt ifall något händer och du måste sitta i bilen ett längre tag av någon anledning.

5. Byt vindrutetorkare

Regn, smuts och snö kan ställa till stora problem med sikten i trafiken. Genom något så enkelt som att byta vindrutetorkare ser du till att hålla din sikt fri, vilket gör ditt fordon till ett mycket säkrare fordon i trafiken.

No Comments

Post A Comment