Reflexguiden! | My Driving Academy
24948
post-template-default,single,single-post,postid-24948,single-format-standard,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Reflexguiden!

Winter is coming… Och det betyder att även mörkret tågar in med stormsteg. Som vi alla vet innebär det en ganska stor risk i trafiken när fotgängare blir allt svårare att se på gatorna. Därför har vi sammanställt en guide för hur du på bästa sätt använder en reflex!

Sanningen är faktiskt att det inte finns någon lag som säger att fotgängare måste använda reflex men statistiken talar för att det är högst nödvändigt. En bil med helljus kan se en fotgängare på en mörk väg från 150 meters avstånd lite beroende på bilens lyktor och fotgängarens kläder. En bil som har halvljuset på kan se en fotgängare först på 50 meters avstånd. Med reflex däremot upptäcks fotgängaren från 600 meter med helljus och 350 meter med halvljus. Skillnaderna är i många fall avgörande.

Vilka reflexer är bäst?

Först och främst är inte ens alla reflexer godkända. Faktum är att det finns ett krav på hur en reflex ska vara för att den ska nå upp till EU-standarden. Enligt EU-standarden måste en reflex:

  • Vara minst 15 kvadratcentimeter
  • Ha en så kallad CE-märkning. Du ser på förpackningen eller i bruksanvisningen om reflexen har en CE-märkning
  • Ha en hög reflektionsförmåga (CIL-värde). Värdet måste ligga på minst 400

Om reflexen är mindre än 15 kvadratcentimeter hjälper det att istället sätta på dig flera stycken för att kompensera fö storleken. Här kan du hitta en lista på godkända reflexer.

Tips på hur du ska bära en reflex:

  • Se till att reflexen syns från flera håll
  • Ha den gärna på rörliga kroppsdelar
  • Bra platser är längst ut på armarna eller längst ner på benen

Hur förvarar jag en reflex på bästa sätt?

För att en reflex ska hålla på bästa sätt bör du lägga den i ett skyddat förvar. Om den ligger i fickan och repas mot nycklar eller dylikt tappar den sin reflektionsförmåga. Dessutom ska den hållas borta från hög värme och vatten. De optiska delarna i reflexen kan förstöras om den förvaras i för hög värme som till exempel i en varm bil. Om det läcker in vatten i reflexen och de optiska delarna förstörs också reflektionsförmågan. Därför är det viktigt att torka av reflexen om den blir blöt.

Kan jag använda en gammal reflex?

Vanligtvis håller en reflex i tre år om den tas hand om väl. Efter tre år bör du byta ut din reflex. Om du är osäker på om den fungerar eller inte kan du testa den. Det gör du genom att hänga upp den i ett mörkt rum tillsammans med en ny, godkänd reflex och lysa på dem med en ficklampa. Om du ser att den gamla reflexens reflektionsförmåga är sämre än den nya är den troligtvis förbrukad. Då är det bäst att byta ut den!

Vill du ha fler tips på hur du kan blir tryggare på vägarna? Ta en titt på vår blogg här!

No Comments

Post A Comment