Handledare | My Driving Academy
1782
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1782,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Handledare för privat övningskörning?

Gå vår Handledarkurs 

Spara pengar genom att kombinera privat övningskörning med trafikskolans professionella stöd. Det enda som behövs är att både du och din handledare går en Handledarkurs/Introduktionskurs samt ansöker om handledartillstånd. Läs mer här om hur det går till!

Vad är egentligen en Handledare?

En handledare är en person (förälder, partner eller annan bekant) som ikläder sig ansvaret som lärare för en elevs övningskörning privat. Det är då du som handledare som ansvarar för att din elev lär sig i korrekt och i enlighet med senast uppdaterad körteknik och trafikregler.

 

Varför behövs Handledarkursen/ Introduktionskursen?

Introduktionsutbildning (eller handledarutbildning) är en obligatorisk utbildning som du måste gå om du vill övningsköra privat. Kursen har funnits sen 2006 och är en del i Nollvisionens mål att arbeta mot en trafikmiljö utan personskador och dödsolyckor i trafiken. Denna kurs ger också dig och din handledare grundläggande genomgång av vad ni bör tänka på vad gäller trafikregler och körmoment under er privata övningskörning.

 

Hur går handledarkursen till?

Det kommer vara en trafiklärare, du och upp till 29 andra deltagare som tillsammans kommer få diskutera ämnen som körkortsutbildningens mål och innehåll samt regler för övningskörning. Utbildningen ska även hjälpa till med planering och strukturering av övningskörandet och informera om viktiga trafiksäkerhetsfaktorer. Detta gör vi på ett avslappnat sätt där alla kan få känna sig delaktiga utifrån sig själva! Kursen är enligt lag 180 minuter (3 timmar) exklusive raster så du bör tänka att du kommer vara på kursen i ca. 3 och 1/2 timme.

 

När ska man gå Handledarkursen?

Handledarkursen är obligatorisk för den som ska övningsköra och den som ska vara handledare. Ni måste gå kursen hos oss på My Driving Academy innan ni börjar övningsköra.

 

Hur länge är kursen giltig?

Godkänd kurs är giltig i fem år.

 

Hur får Transportstyrelsen och Trafikverket veta att jag gått Handledarkursen?

Efter att du varit hos oss så kommer trafikläraren som föreläste gå in och rapportera dig direkt till transportstyrelsen och trafikverket. Senast dagen efter avslutad handledarutbildning rapporterar vi din närvaro och ditt godkännande till Transportstyrelsen. Du kommer få ett mail av oss där du får vet att det är klart.

 

När får vi börja övningsköra?

Du måste gå in på transportstyrelsens hemsida och ansöka om handledarskap samt betala deras avgift. Efter detta kommer det ta ca 1- 3 veckor innan ni får hem handledartillståndet i brevlådan. Då får ni ge er ut i trafiken. Viktigt är att ni alltid har tillståndet och legitimationen med er i bilen!