Risktvåan – Halkbana | My Driving Academy

Risktvåan – Halkbana

Risktvåan, även kallad Halkbana, är den andra delen av den obligatoriska riskutbildningen och är ett praktiskt moment. Diskutera med din trafiklärare när du är redo för kursen och boka Risktvåan i appen ’Mitt Körkort’ eller klicka på knappen nedan.

2

Vad är risktvåan?

Risktvåan är ett obligatoriskt moment som du måste klara för att ta körkort. Syftet med att göra riskutbildning 2 är för att du ska lära dig mer om hur du bäst hanterar allvarliga och farliga situationer, när du tappar kontrollen över bilen. I Sverige och Norden får vi räkna med förrädiskt halt vägunderlag under vintern, med andra ord kommer du förmodligen någon gång råka ut för att bilen får sladd på vägen. Då gäller det att veta vad du ska göra.

När du övningskör hos My Driving Academy hjälper vi dig klara körkortet. Din trafiklärare berättar för dig när du är redo för halkbanan, då kan du boka smidigt direkt i appen ‘Mitt Körkort’ eller på hemsidan. För att du ska vara så förberedd som möjligt behöver du kunna mer än att köra bilen, du behöver ha förståelse för beteende, vägunderlag och hur bilen fungerar. Detta lär du dig inom teorin. Hos oss får du tillgång till appen Mitt Körkort. Här kommer du enkelt kunna plugga teori och få de rätta verktygen inför Halkan.

 

Obligatorisk kurs

Risktvåan är en obligatorisk kurs som du måste få godkänt i innan vi kan boka in dig på uppkörningen och Trafikverkets slutprov. När du kör hos oss kommer vi enkelt kunna se när du är redo och peppa dig inför kursen.

 

Vanliga frågor om halkan

Är det farligt, läskigt, roligt eller svårt? Det är många frågor som cirkulerar i huvudet inför Halkbanan. Kanske har du hört rykten eller bildat dig en uppfattning om vad halkbanan är för något? Du behöver inte oroa dig. Halkan är helt säker och görs tillsammans med godkända utbildare. Riskutbildning 2 tar cirka 3 – 4 timmar.

 

Behöver jag ha körkortstillstånd?

Nej, inget körkortstillstånd krävs och du behöver heller inte ha klarat Riskettan innan. Kurserna kan du göra i vilken ordning du vill.

 

Får jag genomföra Halkbanan med en vän?

Halkbanan genomför vanligtvis i mindre grupper. För att utföra Risktvåan med en kompis kan du skriva en kommentar om det när du bokar, då bör det inte vara några problem.

 

Får jag köra med den vanliga bilen?

Du får inte köra med din vanliga bil. Men beroende på stad du utbildar dig i, kan du få använda trafikskolans bil. På Halkbanan tillhandahålls annars de bilar som är utrustade för att simulera en halkig vägbana.

Hur länge gäller Riskutbildning 2?

Om du får godkänt på Riskutbildning del 2 är utbildningen giltig i hela 5 år. Med andra ord kommer du ha gott om tid att klara både uppkörningen och teoriprovet därefter.

Vad kostar halkan?

På vår bokningssida kan du se exakt när vi håller kurserna i just din stad samt vad det kostar per person att göra halkbanan. Du kan även se mer detaljer om din stad under ”Här finns vi” i menyn.

Behöver jag ha med mig något särskilt till Halkbanan?

Du behöver legitimera dig, ta med dig ID-kort eller pass samt betalning. Oftast går det bra att betala med kort på plats.

 

Finns det bara manuell bil?

Nej, du kan göra Risktvåan både med automat/manuell bil. Ofta behöver du anmäla i förväg om du vill köra med automatväxlad bil.

 

Förberedelser

Det bästa sättet att förbereda dig på inför halkbanan är att övningsköra mycket. När vi bokar in dig på Risktvåan har vi gjort en bedömning där du är tillräckligt skicklig bakom ratten. Du har också glädje av att ha studerat körkortsteorin som rör bromssträckor.

Risktvåor kan se lite olika ut beroende på anläggning. En del anläggningar har välutvecklade säkerhetshallar med tippbilar som du kan få prova att hänga upp och ner i, en våg som visar vad du väger i olika hastigheter om du krockar och så vidare. Andra anläggningar kan vara lite mindre och luta sig mer på föreläsningsmaterial. Vad alla anläggningar har är en körbana där du kommer få uppleva fart och kontroll eller ja…. snarare bristen på kontroll.

Några känner sig nervösa inför riskutbildning 2 men det behöver du inte vara. Det finns egentligen inga tydliga förkunskapskrav inför utbildningen men du bör kunna hantera ett fordon utan problem. Klarar du inte av att komma upp i rätt hastighet så kommer du inte bli godkänd på kursen. Du kommer få åka eller köra i olika hastigheter och uppleva fordonet beteende vid kraftiga inbromsningar beroende på om underlaget ska simuleras som torrt eller halt.

 

Risktvåan – en del av riskutbildningen

Risktvåan är en av de två delarna i riskutbildningen. Förutom den behöver du även göra Riskettan. Riskettan är den teoretiska delen av utbildningen. Här får du lära dig mer om:

  • Risker och konsekvenser
  • Påverkan på kroppen
  • Regler för rattfylleri
  • Regler för trötthet
  • Vilka faktorer som kan påverka dig (telefoner, andra passagerare)

I kombination med din övningskörning och teoridelen kommer du få lära dig mycket viktigt under både Riskettan och Risktvåan. Allt handlar om att du ska bli en så säker och trygg förare som möjligt när du väl ger dig ut på vägarna. I Sverige strävar vi mot något som kallas för nollvisionen. Nollvisionen är en strävan mot att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Sedan nollvisionen beslutades år 1997 har vi aldrig haft så låga dödssiffror. Vad som lett till säkrare trafik är bland annat lägre hastigheter och en omfattande utbildning.

 

Kom i gång med riskutbildning 2

Ta saken i egna händer och skaffa ditt körkort! Vill du få professionellt stöd i din resa mot körkortet så kontakta oss så hjälper vi dig. Hos My Driving Academy kan du boka en testlektion till ett kraftigt rabatterat pris. Då får du både en bedömning av när du bör vara redo för Risktvåan/halkbanan samt en uppskattning på hur din fortsatta utbildning bör se ut baserat på just dina förutsättningar, tidsplan samt möjlighet till privat övningskörning.